Om Maine Coon

Maine Coon – The Gentle Giant

Det finns flera olika myter om hur Maine Coon katten kom till.. en utav dessa är att man parade en katt med en tvättbjörn. – Detta är givetvis inte sant även om vissa likheter finns. Nyfikenheten framför allt…

Kattrasen kommer från Amerika och staten Maine (därav halva namnet) och Coon är just för deras likhet med tvättbjörnen som heter Raacoon på engelska. Deras rötter sträcker sig långt tillbaka ända till 1800-talet. Det dröjde dock ända till 1986 innan Rasen registrerades i Sverige och Sverak. 1989 föddes den första registrerade Maine Coon kullen i Sverige. Efter det har det blivit en väldigt populär kattras.

Avel
När man går i tankarna att skaffa en Maine Coon ska man läsa på ordentligt. Det finns flera olika uppfödare i Sverige och det viktigaste är att aveln bedrivs med hälsotestade katter.
De problem som en Maine Coon kan få är HD (Höftledsdysplasi) samt HCM (Hypertrofisk kardiomyopati).

  • HD (Höftledsdysplasi) är en ärftlig defekt i ledskålen (i bäckenet) vilket innebär att den inte är så djup som den normalt borde vara. På grund av detta passar inte kulan exakt i ledskålen och ytorna börjar gnugga mot varandra, vilket gör att brosket nöts ner.
  • HCM (Hypertrofisk kardiomyopati) är en ultraljudsundersökning av hjärtat så det slår/är normalt.

Ställ mycket frågor till uppfödaren och besök gärna uppfödaren för att se vilken miljö kattungarna växer upp i. Finns inte den möjligheten be om flera bilder/filmer och skapa en bra kontakt med uppfödaren som känns trygg.

En kattunge måste vara minst 12 veckor innan man hämtar den. Den ska också vara chipmärkt, vaccineradx2 och ha ett veterinärintyg på kattungens allmänna hälsotillstånd som är MAX 7 dagar gammalt.

Vad kännetecknar en Maine Coon
Maine Coon är världens största tamkatt. Det är en muskulös katt med kraftig benstomme.
Det är en nyfiken och lättlärd kattras med ett stabilt temperament. Den vill gärna vara där du befinner dig. Många Maine Cooner har en förkärlek till vatten så det är inte ovanligt man hittar dem plaskade i vatten. De är stora och långa i kroppen och en del lär sig öppna dörrar och kan lätt kika vad det serveras på matbordet.
Även om en Maine Coon kan se väldigt tuff och arg ut så speglar det inte deras personlighet. Det är en mycket snäll och vänlig kattras. De har lätt för att anpassa sig i olika familjer och kommer i regel väldigt bra överens med andra katter och även hundar.

Päls
Pälsen är silkesaktig och halvlång, tät och tjock, kortare på skuldrorna och huvudet, men längre på ryggen och bakbenen. Underpälsen är mjuk och fin, täckt av den blanka överpälsen. Helst ska en Maine Coon ha en “krage” – med början från skuldrorna. Oftast är även öronen välpälsade – både inuti och utanpå -med tofsar på spetsen.

Maine coon kräver relativt lite pälsvård eftersom pälsen inte tovar sig särskilt mycket.


Storlek och utseende
En maine coons kropp är stor, muskulös och bredbröstad och katten bör vara lång – men med ett rektangulärt helhetsintryck. Den långa yviga svansen är bred vid basen och avsmalnande. De stora, runda och pälsade tassarna fungerar som “snöskor“.

Maine coonen har ett huvud som ger ett fyrkantigt intryck med höga kindben. Nosen är mediumlång med fyrkantigt nosparti och i profil har näsan en lätt böjning. Ögonen är stora, placerade långt ifrån varandra och lite snett ansatta. De stora öronen  sitter högt på huvudet och är breda vid basen.

Som de flesta större kattraser utvecklas maine coon relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.